Program TFM Untuk Graduan Orang Asal

Mulakan perjalanan kepimpinan transformatif anda dengan Program TFM Untuk Graduan Orang Asal sebagai langkah pertama anda ke arah mewujudkan perubahan sistemik jangka panjang dalam pendidikan.

Kerjaya Impak Anda Bermula Di Sini

Program TFM Untuk Graduan Orang Asal adalah asas untuk kerjaya impak anda ke arah peranan kepimpinan masa depan dan peluang impak sosial.

Pembangunan Kepimpinan dan Pertumbuhan Profesional

Anda akan dibekalkan dengan latihan, bimbingan, peluang externship, sokongan projek dan sumber pembelajaran untuk mengembangkan lagi kemahiran kepimpinan anda dalam tempoh 2 tahun.

Transformasi Pendidikan Dalam Jangka Panjang

Terdedah kepada pelbagai perspektif dan pendekatan untuk menangani ketidaksamaan pendidikan, yang berpotensi mencetuskan idea baharu untuk inisiatif berimpak.

Impak Kepada Sistem

Bekerjasama dengan pendidik Pusat Pembelajaran Komuniti, Tok Batin, Orang Tua, belia OA, ahli masyarakat OA untuk memahami punca ketidaksamaan pendidikan dalam komuniti OA.

Akses Rangkaian Alumni Global

Akses pertukaran pembelajaran di peringkat antarabangsa, peluang sekolah siswazah, berhubung dan bekerjasama melebihi tempoh Program TFM sebagai Alumni Teach For All dan Teach For Malaysia.

Perkongsian Hala Tuju

Bekerjasama dengan individu yang sangat bersemangat dan berfikiran sama dari pelbagai latar belakang memperjuangkan visi dan misi yang sama.

Penglibatan Komuniti

Bekerjasama dengan komuniti untuk mencipta, merancang dan melaksanakan inisiatif berdasarkan keperluan mereka. Berinteraksi dengan pihak berkepentingan dalam tetapan profesional yang berbeza dan membina hubungan dalam menyokong keperluan komuniti.

Perjalanan Program TFM Anda

Building leaders, shape our future.

Kriteria Kelayakan

Sepanjang 2 tahun, Felo akan menghabiskan 50% masa mereka untuk memudahkan pembelajaran dengan pelajar Pusat Pembelajaran Komuniti, 30% untuk projek penglibatan komuniti dengan belia dan ahli komuniti, dan 20% untuk pembangunan peribadi & profesional dengan Teach For Malaysia.

Syarat Kelayakan Menyertai Program TFM:

  • Warganegara Malaysia di bawah umur 40 tahun
  • Memegang ijazah Sarjana Muda bertauliah dalam mana-mana subjek
  • Mampu bertutur dan menulis di dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu
  • Seorang graduan universiti dalam negara dan luar negara
  • Mempunyai rekod akademik yang kukuh
Mohon SekarangSoalan Lazim

Matlamat Program TFM Untuk Graduan Orang Asal

Pada tahun 2024, kami merekrut dan menempatkan kohort pertama Felo Orang Asli kami di Perak dan Pahang. Ini adalah detik monumental untuk Teach For Malaysia kerana kami berbangga dapat bekerjasama dengan graduan Orang Asli dalam menyokong mereka untuk pembangunan kepimpinan mereka. Felo OA akan ditempatkan di Pusat Pembelajaran Komuniti kampung OA untuk menyampaikan Program Pendidikan Berasaskan Kebolehan.

Teras 1: Ilmu

Felo OA akan merancang dan menyampaikan pelajaran yang berteraskan pengetahuan tradisional Orang Asli dan pengetahuan global, memfokuskan pada literasi, numerasi dan sains.

Teras 2: Kepimpinan

Felo OA akan menjalankan aktiviti kepimpinan pelajar dan membina kapasiti belia dan komuniti di kampung OA tempat mereka ditempatkan, melalui bimbingan pakar.

Teras 3: Keupayaan Dalam Kehidupan Seharian

Felo OA akan menyokong penduduk kampung dalam meningkatkan keupayaan hidup mereka melalui perundingan Penatua dan penyimpan pengetahuan di kampung OA sebagai sebahagian daripada projek komuniti OA Fellows

Kembangkan Potensi Kepimpinan Anda

Asah kemahiran kepimpinan melalui Program TFM. Pengalaman ini boleh digunapakai secara profesional dan bina gaya kepimpinan unik anda sambil anda memberi impak yang bermakna.

Kemahiran komunikasi

Asah kemahiran komunikasi anda dengan berinteraksi dengan pelbagai orang. Belajar dan gunakan kemahiran bukan lisan seperti mendengar aktif dan pengecaman bahasa badan.

Penyelesaian masalah

Selesaikan sebarang masalah dengan penyelesaian di luar kotak. Lihat masalah dengan pelbagai perspektif dan tentukan cara terbaik untuk mengatasinya.

Kebolehsuaian

Belajar untuk bergerak  kehadapan dan di luar zon selesa anda. Menyesuaikan diri dengan persekitaran baharu dengan cepat. Membangunkan mentaliti pembelajaran sepanjang hayat, dan belajar menyesuaikan diri dengan apa sahaja.

Kesedaran Budaya dan Empati

Memahami budaya yang berbeza adalah penting terutamanya di Malaysia adalah penting. Bina kesedaran budaya dan empati untuk bekerja dengan lebih baik dan diiktiraf sebagai pemimpin yang dihormati.

Hala Tuju Yang Sama

Urus isu semasa dengan cekap dan selaraskan semula tenaga semua orang ke arah objektif utama. Bina ikatan dan persefahaman yang lebih kukuh dengan setiap konflik yang diselesaikan.

Stay Connected

Teach For Malaysia is committed to our mission. Sign up for our email newsletter to learn how you can get involved.